Funkcionális biztonság

„A biztonság lényegében a veszély hiányát, illetve távoltartását jelenti.”

Ma, az élet szinte minden területén, a minket körülvevő és kiszolgáló technológiák, gépek, eszközök, különböző szintű kockázatokat jelenthetek számunkra. A felhasználás, pedig igen magas elvárásokat és követelményeket támaszt ezek biztonságára vonatkozóan. Jogos és megkövetelt igény, hogy egy rendszer a teljes életciklusa alatt folyamatosan biztonságos maradjon, kockázatcsökkentő biztonsági funkciók sorozatával, a veszélyeztetés egy elfogadható szinten maradjon. Ezt valósítja meg lényegében az általános szabályozás- és vezérléstechnikához szorosan kötődő funkcionális biztonság.

A funkcionális biztonság egy villamos, elektronikus vagy programozható elektronikus rendszer esetében, a biztonsági vonatkozású részek azon képessége, hogy egy véletlen vagy szisztematikus meghibásodás, valamint kezdeményezett biztonsági funkció hatására, kockázatcsökkentő védőintézkedést hajt végre,

  • vagy egy biztonságos állapotban maradva, azt stabilizálva,
  • vagy egy biztonságos állapot felvételére irányuló folyamatot elindítva.

A megfelelőséget teljesítő megvalósításhoz, a harmonizált irányelvek biztosítanak jogi keretet. A konkrét műszaki tartalmak általánosan elfogadott és leggyakoribb kialakítása pedig az összehangolt szabványok alkalmazásával történhet, főleg megbízhatóságra és diagnosztikára alapozva, egyértelmű módszerekkel és paraméterekkel kifejezhetően. Gépek esetében (is) a funkcionális biztonságot a fentiekkel összhangban úgy is értelmezhetjük, mint a gépnek azon mérlegelési képessége, hogy végrehajtsa-e azt a kockázatot tartalmazó műveletet, amihez egyébként valamilyen kockázatcsökkentő védőintézkedés került kialakításra.

Ezek az általános követelmények és eljárások az ipar szinte minden szerkorára érvényesek lehetnek. A fokozott biztonságot igénylő szegmensek közül, CMSW Safexpert Kft. a gépek területével foglalkozik, gépek biztonsági vezérléstechnikájával, gépek funkcionális biztonságával.