Biztonsági vezérlések az MSZ EN ISO 13849-1 szabvány alapján

Az MSZ EN ISO 13849, B1-típusú szabvány a vezérlések biztonsági vonatkozású részeinek (SRP/CS) kialakításával foglalkozik, nagy előnye, hogy minden működési elvre vonatkozik. Segítségével meghatározható minden egyes biztonsági funkcióra a vezérlés azon képessége, hogy meghatározott körülmények között végrehajtsa a biztonsági funkciót. Ezt fejezi ki a diszkrét biztonsági teljesítményszint, a PL értéke (Performance Level).

Szabvány alapján az első lépés, a biztonsági funkciókra vonatkozó tervezői kockázatfelmérés, aminek az eredménye az úgynevezett megkövetelt biztonsági teljesítmény szint, a PLr. Ez a megvalósításra vonatkozó követelményérték, amit a PL értékének teljesíteni kell, megfelelőségről csak ekkor beszélhetünk. Öt diszkrét értéke van, a, b, c, d és e. A kockázatfelmérést, a szabvány által megadott kockázati gráf alapján kell elvégezni, amit a lenti ábra szemléltet. Ez, egy háromlépéses döntési folyamat, minden biztonsági funkcióra elvégzendő. Lényeges, hogy alkalmazásánál minden funkció esetében figyelembe kell venni a rendeltetésszerű és az ésszerűen előre látható rendellenes használatot.

A szabvány alkalmazásának alapfeltétele, a kategóriák követelményeinek teljesülése. Négy kategóriaszintet a korábbi szabványból megtartva, ehhez most az úgynevezett kijelölt felépítéseket rendelték. A kijelölt felépítések a biztonsági vezérlések egyszerű blokkdiagramjai, melyek alapján kell felépülnie a biztonsági vezérlőnek. Mutatja a szükséges kapcsolatokat a bemenetek, kimenetek, feldolgozó- és tesztelő-egységek között. Tehát ez, egy vezérlés kialakításánál olyan kritérium, amitől nem lehet eltérni a megvalósítás során és természetesen befolyásolja is a PL értékének meghatározását.

A feltételek illetve követelmények mellett a szabvány alapja a PFHd érték, az óránként veszélyes meghibásodások átlagos valószínűsége [1/h]. 10-4 és 10-8 között, öt megadott intervalluma van, amihez az öt PL érték tartozik és a numerikus meghatározás alapja. Természetesen a PFHd szorosan összefügg a diagnosztikai és megbízhatósági paraméterekkel. Továbbá ez az egyetlen kapcsolódási pont a másik, MSZ EN 62061 vezérléstechnikai szabvánnyal, mert a SIL értékek is ugyan ehhez paraméterhez és ugyan ehhez az intervallumokhoz vannak rendelve.

Kép Amennyiben az MSZ EN ISO 13849-1 szabvány alkalmazásával kapcsolatban kérdése van, a Kapcsolat menüpont segítségével is elküldheti. Ha kialakítandó vagy meglévő biztonsági vezérléshez kívánna segítséget kérni, akár csak a kockázatfelméréshez, vagy akár egészen a megvalósításig, az ajánlatkérésre kattintva, az adatok kitöltésével elküldheti.