Gépek kockázatfelmérése az MSZ EN ISO 12100 szabvány alapján

Gépek kockázatfelmérése logikai lépések sorozata, amely lehetővé teszi a géppel kapcsolatos kockázatok módszeres elemzését és értékelését. Statisztikákkal alátámasztott, hogy ha egy veszély jelen van egy gépnél úgy, hogy nem alkalmaznak védőintézkedéseket, akkor a káros következmények valószínűsége jelentősen megnő.

Gépek kockázatfelmérésével és kockázatcsökkentésével az MSZ EN ISO 12100, A-típusú szabvány foglalkozik. Tartalmazza a kockázatfelmérés és kockázatcsökkentés alapelveit, folyamatokat ír le a veszélyazonosításra, a kockázat becslésére és értékelésére, valamint a kockázatcsökkentési intézkedésekre. Útmutatást ad továbbá a teljes folyamat dokumentálására és igazolására. A 12100 szerinti kockázatfelmérés egy minőségi módszertan, mennyiségi jellemzők felhasználása esetén, külön kell azok hitelességét és megbízhatóságát igazolni.

A felmérés célja, a legnagyobb kockázatcsökkentés elérése, melyben az eljárás, a következő prioritási sorrendet érvényesíti:

 1. A gép biztonsága, életciklusának minden szakaszában
 2. A gép képessége funkciójának teljesítésére
 3. A gép használhatósága
 4. A gép gyártási, telepítési és üzemeltetési költségei

Az eljárás, ciklikus ismétlésekre alapozott, iteratív módszer, kockázatfelmérés, vizsgálatok és csökkentés egymással szoros összefüggésben. Szemlélteti a lenti folyamatábra, ezt alkalmazni kell minden veszélyre és használati körülményre. Legfontosabb lépései a következők:

 • A gép használatának meghatározása, határainak rögzítése
 • Lehetséges veszélyek azonosítása
 • Kockázat becslése külön, minden azonosított veszély esetében
 • Minden egyes kockázat értékelése, a csökkentés szükségessége
 • A kockázatcsökkentés háromlépéses módszere a következő sorrendben:
  1. Beépített, konstrukciós tervezői intézkedések
  2. Műszaki védelmi berendezések alkalmazása
  3. Kiegészítő, gyártói és/vagy üzemeltetői védőintézkedések

Kép A vonatkozó jogszabályok értelmében, a gép kockázatfelmérésének elvégzése kötelező új gép tervezése, gyártása esetében. Továbbá meglévő és üzemelő gép esetében is, minden olyan körülmény okán, ami a gép megfelelőségének ismételt felülvizsgálatát és igazolását teszi szükségessé. A kockázatfelmérés a műszaki dokumentáció része. CMSW Safexpert Kft. vállalja gépek kockázatfelmérését, egyrészt gépgyártók részére (a gyártóval közösen is), a legmegfelelőbb kockázatcsökkentés illetve védelmi rendszer kialakítása érdekében. Vállalja továbbá már üzemelő gépek esetében is, ekkor szükséges a gép használatának, dokumentációinak, hibás működéseinek és meghibásodásainak, baleseti és egészségügyi feljegyzéseinek, kockázatcsökkentési technikáinak, valamint a használat jogi kereteinek ismerete.

Fontos még, hogy olyan gép esetében amelyik rendelkezik C-típusú szabvánnyal, ennek előírásai minden esetben előnyt élveznek akár a B-típusú szabványokkal, akár az A-típusú szabványokkal szemben, ha azoktól eltérő tartalmúak. Az ilyen esetben végzett kockázatfelmérés elemzésének és kockázatcsökkentésének tartalmaznia kell a C-típusú szabvány követelményeit.

Belépve, a Letöltések menüpontban megtalálható a CMSW kockázatbecslési eljárása, a 12100-as szabvány tartalomjegyzéke és a B melléklete szerinti veszélylista.