Szerszámgépek biztonsága. Hidraulikus élhajlító sajtók - MSZ EN 12622

A hidraulikus élhajlító gépek, a vonatkozó szabvány alapján is a szerszámgépek kategóriájába tartoznak. Mint a legtöbb hidraulikus megmunkálógép, a használatuk számos veszélyeztetéssel jár, így üzemeltetésük fokozott kockázatot jelent. Ennek megfelelően ezek a géptípusok – prioritást jelentő – C-típusú szabvánnyal rendelkeznek, MSZ EN 12622, mely a harmonizációs jogszabályok értelmében, a gépdirektívával összehangolt szabvány, szabványlistájában megtalálható. Tehát teljesítésével vélelmezhető a megfelelőség.

Lényeges a jogszabályi kiemelés, a gépekről szóló irányelv – 16/2008 (VIII.30.) NFGM rendeletveszélyes gépkategóriákat tartalmazó listájában, valamint az Mvt végrehajtási rendeletének (5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet) veszélyes munkaeszközök jegyzékében külön nevesítésre kerültek az élhajlítógépek.

Az MSZ EN 12622 teljes részletességgel tartalmaz minden, az üzemeltetéshez szükséges követelményt és utasítást. A kockázatra való tekintettel védelmi berendezés nélkül nem üzemeltethetőek az ilyen gépek. A biztonsági rendszer kialakítására hét féle lehetőséget támogat a szabvány:

  1. Rögzített védőburkolatok.
  2. Reteszelhető vagy anélküli biztonsági kapcsolóval ellátott nyitható védőburkolatok.
  3. AOPD – Infra fényfüggönyök. A normál védelmi funkciókon túl biztosíthatják a blanking-vezérlést, azaz a nyalábok meghatározott forgatókönyv szerinti kimaszkolását.
  4. AOPD – Speciális lézer fényrácsok. A gép felső, mozgó részére szerelt, azzal együtt mozgó speciális kialakítású többnyalábos adó és vevőegységek. Vezérlése szinkronban a gép vezérlésével, a lassújáratra (<10 mm/s) váltást követően, a speciális muting-vezérlést alkalmazza. Továbbá szerszámcserét követően is automatikusan elvégzi a biztonságnak megfelelő pozíció felvételét.
  5. Működési pozícióban tartó kapcsolók. Speciális működtető elem és vezérlés, amivel a kezelőnek egy folyamatos aktív állapotban tartást kell biztosítania. Tipikusan ilyen eszközök a háromállású lábpedál és a kétkezes indító.
  6. AOPDDR – Területvédelmi szkennerek. A gép előtt, számított paraméterekkel biztosít egy vízszintes védelmi síkot, melyre belépve leállítja a veszélyes mozgásokat.
  7. AOPD – Csak, mint leállító eszköz, automatikus ciklusban. A gépek vezérlése által biztosított automatikus indítású, ciklikus megmunkálás, de AOPD nem indíthat ciklust.

Nagy hangsúlyt fektet a szabvány a vezérlésekre, speciálisan blanking és muting vezérlések működési biztonságára. Továbbá mindig részletesen megadja a beépítési opciókat és a betartandó biztonsági távolságokat, ezek számítását, amihez valamennyi esetben rendelkezni kell utánfutásméréssel.

Az alkalmazott védelem természetesen függ a használattól, gyártói illetve üzemeltetői döntés – kézi vagy automata adagolástól, a technológiától, a munkadarabok méretétől, ciklusidőtől, megmunkálási igénytől, pl. dobozhajlítási funkció stb.

A biztonság szempontjából, amennyiben kézi adagolásról és több féle megmunkálási módról illetve méretről van szó – a statisztikák és alkalmazások száma alapján, a termelékenységet nem befolyásoló, lézerrel működtetett automatikus beállású, speciális AOPD rendszerek a legmegfelelőbbek.

Amennyiben a hidraulikus élhajlítógépek biztonságával kapcsolatban kérdése lenne, vagy segítséget szeretne kérni, a Kapcsolat menüpont segítségével is elküldheti.

Belépve, a Letöltések menüpontban megtalálhatóak direktívák szerint, a hozzájuk harmonizált európai szabványok aktuális listái. A CMSW Szabványválogatás, gépekkel kapcsolatban a leggyakrabban előforduló A-, B- és C-típusú szabványok egy gyűjteménye. Különböző jogszabályok, szabványok teljes követelménylistái. Letölthető továbbá az ICS szakjelzetek és címeinek listája, valamint a Gépek biztonsága, 13.110-es ICS számhoz tartozó szabványlista.