Biztonsági távolság meghatározása

A Kalkulátor funkciója

Veszélyes gépek biztonsága érdekében, a megkövetelt kockázatcsökkentés egyik eszközeként igen gyakori a műszaki biztonsági berendezések használata. Minden egyes biztonsági funkcióhoz tartozó védelmi berendezés esetében szükséges a helyes alkalmazás, aminek része a telepítés, beépítés során a megfelelő biztonsági távolságok betartása is. Ezen túl, ennek folyamatos fenntartása is, a biztonságos üzemeltetés részeként, a teljes életciklusra kiterjedő megfelelőség érdekében. Ez, a nemleválasztó jellegű védelmi berendezések esetében kiemelt jelentőségű. Ebben kíván segítséget nyújtani ez a Kalkulátor. A biztonsági távolságok meghatározása, az MSZ EN ISO 13855 és az MSZ EN ISO 13857 szabványok alkalmazásán alapul, melyek a harmonizációs jogszabályok értelmében a gépekről szóló irányelvvel összehangolt szabványok. A Kalkulátor, az indirekt megközelítés kivételével, lefed minden közelítési sebességre alapozott és minden elérési módot figyelembe vevő, szabvány által kezelt eljárást és opcionális lehetőséget.  A Kalkulátor, illetve szabványok alkalmazásához ismerni kell a vizsgált biztonsági funkcióhoz tartozó védelmi berendezés paramétereit, beépítési körülményeit és használatát, valamint a veszélyes gépi folyamat kockázati szintjét és leállási teljesítményét.

Használati feltételek

A Kalkulátor használata regisztrációhoz kötött. A regisztrációval és ezt követően, a Honlap Távolságkalkulátor menüpontjának használatával, Felhasználó tudomásul veszi és elfogadja lenti Felelősségkizáró Nyilatkozatot. A regisztráció alkalmával megadott adatok jogszabályoknak megfelelő kezelését, az Adatvédelmi Nyilatkozat, a Honlap általános használati feltételeit, a Jogi Nyilatkozat rögzíti.

A Kalkulátor kezelése

A különböző védelmi berendezések esetében kialakítandó biztonsági távolságok meghatározásához, lépésről lépésre, a védelmi eszköz kiválasztásától, ezek és a gépi funkciók különböző paramétereinek megadásán keresztül juthatunk el. A Kalkulátor indítása erről az oldalról lehetséges a lenti ikonra történő kattintással. Ezt követő minden fázisban kiválasztásokat, illetve adatmegadásokat követően, a tovább-funkcióval haladhatunk előre. Minden lépés segítő magyarázatot tartalmaz a kért információkhoz, illetve lehetőség van az előző oldalra visszalépni és az adatokat, kiválasztásokat módosítani. A kilépés mindenhol, visszalépést jelent erre az oldalra, az ekkor látható vissza-funkcióval vissza is térhetünk a Kalkulátornak abba fázisába, ahonnan kiléptünk. Az ismételt indítás azonban egy elölről kezdődő folyamatot és a korábbi adatok elvesztését jelenti. Ugyan ez történik a Távolságkalkulátor menüpont elhagyását követően és arra ismét visszatérve. A rendszer semmilyen adatot nem tárol és nem biztosít visszatöltési lehetőséget, ezért kalkuláció közben a regisztrált állapot bármilyen okból történő megszűnése is, az addig bevitt adatok elvesztését jelenti. A Kalkulátorral egyszerre csak egy biztonsági funkció, illetve ehhez tartozó számítás kezelhető. Minden lépésnél lehetőség van segítség kérésére, e-mail automatikus küldése formájában, amire válasz, a regisztráció alkalmával megadott e-mail címre érkezik. A kalkuláció lezárásaként pedig biztosított a bevitt teljes folyamat és a magyarázattal, megjegyzésekkel ellátott eredmény letöltése pdf-formátumban. Ezt követően is használhatóak a fenti funkciók, mint például adatmegadások, újraindítás, visszalépések, módosítások, ismételt letöltések.

 

Felelősségkizáró Nyilatkozat

A web-kalkulátor használata során, Felhasználó által meghozott döntésekért és megadott paraméterekért, valamint ezek alapján kapott eredmények alkalmazására visszavezetett bármilyen meghibásodásokért, károsodásokért és balesetekért, sérülésekért CMSW Safexpert Kft. nem vállal felelősséget.