Biztonsági távolság meghatározása

A kalkulátor funkciója

Veszélyes gépek biztonsága érdekében, a szükséges kockázatcsökkentés egyik eszközeként igen gyakori a védelmi berendezéseket használata. Minden egyes biztonsági funkcióhoz tartozó védelmi berendezés esetében szükséges a helyes alkalmazás, aminek része a telepítés, beépítés során a megfelelő biztonsági távolságok betartása. Továbbá ennek folyamatos fenntartása is, a biztonságos üzemeltetés részeként, a teljes életciklusra kiterjedő megfelelőség érdekében. Ez, a nemleválasztó jellegű védelmi berendezések esetében kiemelt jelentőségű. Ebben kíván segítséget nyújtani ez a kalkulátor. A biztonsági távolságok meghatározása, a gépdirektívával összehangolt MSZ EN ISO 13855 és MSZ EN ISO 13857 szabványok alkalmazásán alapul. A kalkulátor, az indirekt megközelítés kivételével, lefed minden közelítésre alapozott és minden elérési módot figyelembe vevő, szabvány által kezelt eljárást és opcionális lehetőséget.  A kalkulátor, illetve szabványok alkalmazásához ismerni kell a vizsgált biztonsági funkcióhoz tartozó védelmi berendezés paramétereit, beépítési körülményeit és használatát, valamint a veszélyes gépi funkciók kockázati szintjét és leállási teljesítményét.

Használati feltételek

A kalkulátor használata regisztrációhoz kötött. A regisztrációval és ezt követően, a honlap távolságkalkulátor menüpontjának használatával, Felhasználó tudmásul veszi és elfogadja lenti Felelősségkizáró Nyilatkozatot. A regisztráció alkalmával megadott adatok jogszabályoknak megfelelő kezelését és a honlap általános használati feltételeit, Jogi Nyilatkozat rögzíti.

A kalkulátor kezelése

A különböző védelmi berendezések esetében kialakítandó biztonsági távolságok meghatározásához, lépésről lépésre, a védelmi eszköz kiválasztásától, ezek és a gépi funkciók különböző paramétereinek megadásán keresztül juthatunk el. A kalkulátor indítása erről az oldalról lehetséges a lenti ikonra történő kattintással. Ezt követő minden fázisban, a kiválasztásokat illetve adatmegadásokat követően, a tovább funkcióval haladhatunk előre. Minden lépésnél lehetőség van az előző oldalra visszalépni és az adatokat, kiválasztásokat módosítani. A kilépés mindenhol, visszalépést jelent erre az oldalra, ekkor a vissza funkcióval vissza is térhetünk a kalkulátornak abba fázisába, ahonnan kiléptünk. Az ismételt indítás azonban egy elölről kezdődő folyamatot és a korábbi adatok törlését jelenti. Ugyan ez történik a Távolságkalkulátor menüpont elhagyását követően és arra ismét visszatérve. A rendszer semmilyen adatot nem tárol és nem biztosít visszatöltési lehetőséget, ezért kalkuláció közben a regisztrált állapot bármilyen okból történő megszűnése, az addig bevitt adatok elvesztését jelenti. A kalkulátorral egyszerre csak egy biztonsági funkció, illetve ehhez tartozó számítás kezelhető. Minden lépésnél lehetőség van segítség kérésére, e-mail küldés formájában, amire válasz, a regisztráció alkalmával megadott e-mail címre érkezik. A kalkuláció lezárásaként pedig biztosított a bevitt teljes folyamat és a magyarázattal, megjegyzésekkel ellátott eredmény letöltése pdf formátumban. Ezt követően is használhatóak a fenti funkciók, mint például újraindítás, visszalépések, módosítások, ismételt letöltések.

 

Felelősségkizáró Nyilatkozat

A web-kalkulátor használata során, Felhasználó által meghozott döntésekért és megadott paraméterekért, valamint ezek alapján kapott eredmények alkalmazására visszavezetett bármilyen meghibásodásokért, károsodásokért és balesetekért, sérülésekért CMSW Safexpert Kft. nem vállal felelősséget.