Biztonsági távolság

Ha gépek biztonságtechnikájában biztonsági távolságról beszélünk, akkor mindig valamilyen konkrét, mérhető fizikai távolságra gondolunk, amit betartva, a kockázat jelentősen csökken, vagy megszűnik. Tehát a biztonsági távolság, a veszélyforrás és a védelmi berendezés közötti olyan fizikai dimenzió, amely felhasználói biztonságot eredményez. Maga a veszélyeztetés az esetek többségében valamilyen mechanikai veszélyforrásból ered, de lehetségesek más veszélyforrások is, mint például hőhatás veszélyei, vagy villamos veszélyek stb.

Veszélyes gépek esetében az egymással szoros összefüggésben lévő megfelelőség és biztonság teljesítése érdekében, a biztonsági távolságok fontos szerepet játszanak. Ezért elengedhetetlen a védelmi berendezések alkalmazástechnikájában a szabványoknak megfelelő biztonsági távolság kialakítása és a teljes életciklus alatti fenntartása.

A biztonsági távolságokat elsősorban maguk a veszélyforrások és másodsorban a kockázatcsökkentő, főleg műszaki védőintézkedések határozzák meg. Funkcionális célja, leválasztó védelmi berendezések esetében a veszélyforrás elérésének, illetve a veszélyes térbe való bejutásnak a megakadályozása. Nemleválasztó védelmi berendezések esetében pedig a kockázat megszűntetése, a biztonsági funkció aktiválásától az elérés időpontjáig. Definíciószerűen, a kockázati hatás irányába eső veszélyeztetés legkülső pontja / síkja és a védelmi berendezések hatásfelületei közötti legkisebb távolság. Közelítési sebességre alapozott meghatározása esetében döntő paraméter a veszélyes mozgás leállási teljesítménye. Ennek méréséről és az eljárásról a honlap Utánfutás mérése menüpontja tartalmaz részletes információkat.

A biztonsági távolságok meghatározásának két legfontosabb szabványa az MSZ EN ISO 13855 és az MSZ EN ISO 13857. Mindkettő az uniós harmonizációs jogszabályok értelmében a gépdirektívával összehangolt, honosított nemzeti, valamint európai és nemzetközi szabvány is. Ezek alkalmazásával, a honlap Távolságkalkulátor menüpontjában elvégezhetjük a különböző védelmi berendezésekhez tartozó biztonsági távolságok számításait. Ehhez, ismerni kell a vizsgált biztonsági funkcióhoz tartozó védelmi berendezés paramétereit, beépítési körülményeit és használatát, valamint a veszélyes gépi funkciók kockázati szintjeit és leállási teljesítményeit. A kalkulációs folyamat és az eredmények letölthető jegyzőkönyvek formájában állnak rendelkezésre. Mintajegyzőkönyvek a honlap Letöltések menüpontjában találhatóak.